Voorbereiding van de kaas

 

In principe kunt u bij de kaasspecialist de gewenste hoeveelheid en maat Raclettekaas (halve of kwart kaas) met geprepareerde rand kopen. Zo niet:

Stap 1 - prepareren

Snijd uw kaas in een halve of kwart kaas. Prepareer de kaas door de bovenste, bruinrode laag van de rand met een mes af te schrapen.

stap 2 - voorverwarmen

Verwarm het Raclette apparaat ongeveer 5 minuten voor, en plaats vervolgens het voorbereidde kaasstuk in de daarvoor bestemde houder.

stap 3 - bereiden van de Raclette

Laat de kaas onder het verwarmingselement pruttelen totdat het snijvlak de gewenste toestand heeft bereikt. Licht gesmolten voor kleinere en fijnere porties of sterker gegrillt voor grotere porties met een toast-aroma.

stap 4 - schrapen

Draai de kaas onder het verwarmingselement vandaan, kantel de kaashoushouder met de ene hand en schraap met de andere hand de Raclette op het bord. Hiervoor gebruikt u de gladde kant van het TTM-Raclettemes. Druk niet te hard tijdens het schrapen.

stap 5 - schrapen

Telkens, na ongeveer 3-4 Raclettes rest er aan de randen van het snijvlak een knapperige rand. Deze snijdt u met de scherpe zijde van het Raclettemes af en serveert deze samen met een normale portie Raclette. Deze manier van Raclette noemt men de “religieuze” en smaakt fenomenaal.

stap 6 - Bijgerechten/ingrediëntenschrapen

Raclette komt het beste tot zijn recht indien het warm wordt gegeten. Het behoort tot de traditie dat een ieder die bediend is, ook direct start met eten en niet wacht tot de andere deelnemers ook zijn bediend.

Kaaslucht?

Geen probleem, eenvoudig een nacht een citroen of sinasappel met pitjes op een bord of schaaltje in de eetkamer zijn werk laten doen.

Grotere groep.

Zodra een groter gezelschap zich voor een Raclette tafel aanbiedt, zijn wachtijden onvermijdelijk. Stel derhalve voor bijvoorbeeld wat droogvlees, worst of rauwe ham ter beschikking samen met donker brood (bijvoorbeeld Walliser roggenbrood). Het is gebruikelijk een droge witte wijn of thee te serveren (wijn ’t liefst goed koel).

Hoe Raclette-kaas te bewaren.

Met kleinere gezelschappen zal niet de volledige halve-kaas verbruikt worden. Kleine resten kunnen goed verpakt in de koelkast 2 tot 3 weken bewaard worden. Grotere stukken van 1 kg of meer kunnen ongeveer 8 weken bewaard worden. Derhalve loont het vaak een halve kaas aan te schaffen waar meerdere malen van genoten kan worden.