Herkomst en oorsprong van Raclette

Wallis - Valais

De basis van en het gebruik “Raclette” vinden hun oorsprong in het zwitserse kanton Wallis. En dit volgens de overlevering meer dan 400 jaar geleden. De eerste schriftelijke aanwijzingen stammen uit begin 19e eeuw. In 1812 beschrijft Dr. H. Schiner in zijn zijn beschrijving “des Departements Simplon” een traditie in Val d‘Anniviers, waarbij gebruikelijke feestmalen mit “Bratkäse” („fromage rôti“) gestart en beëindigd worden.

Andere auteurs berichten over de alpenafdaling in Val d’Anniviers: „Enige herders zitten om een vuur en bewaken een kwart kaas, welke zij voor de gloed van het vuur hebben uitgestalt. Zodra de kaas begint te smelten neemt een van de herders een mes ter hand en schraapt een gesmolten schijf van de kaas en smeert deze op een stuk brood. “ (V. Tissot, 1888)

Kaas voor het vuur

Pas sinds het begin van de 20e eeuw raakte de zogenaamde „Bratkäse“ onder een breder publiek bekend. Tijdens de kantons expositie van 1909 dienden de beste inheemse wijnen te worden gepresenteerd onder begeleiding van „Bratkäse“. Voor dit doel werd het gebruik tot „Raclette“ gedoopt. Daarbij wordt gerefereerd aan het franse woord „racler“, wat zoveel als schrapen betekend.

zie ook: Bereiding